Wednesday, August 15, 2012

jiwa ungu.

6
macam kau senyum selebarnya
bila ditanya "kau tak apa-apa?"
macam kau sorokkan suka
bila kawan baik suka orang yang sama.
macam kau sembunyi masalah
bila kau nampak dia gelisah.
macam kau peluk erat
orang kau benci sepenuh kudrat.
larut malam baru kau punya
masa merawat luka di jiwa.
9 baris kata-kata dusta.


7
saat menyerah dia yang kau suka
pada seseorang pilihan hatinya.
tak. bukan ini pengakhirannya.
selagi kau tak tahu fakta
warna kesukaannya biru muda,
gula-gula kapas di pesta ria
dan aiskrim vanila kegemarannya,
sebotol Coke bila dia menangis
selepas lagu kegemarannya habis,
tak. Aku takkan serahkan dia.
sebab gembira dia ada pada aku.


8
kau lagi lama dengan dia
tapi kenapa aku lebih tahu bila
dia sedih, diam seribu bahasa.
dia gembira, bersinar matanya.
dia lapar, McD kegemarannya.
tengok bintang di atas sana
sambil menulis isi hatinya
itu rutin malam minggu dia.
kalau kau dah tiada daya
mengejar orang yang dulu kau gila,
izinkan aku merampas hatinya.

4 comments:

Hunkiecrush said...

STILL INTERPRETING. BUFFER.

spankuning said...

haha. tiga-tiga macam related dalam unrelated.

i pun tak ada words to explain. :3
and i meant every last line of the stanzas or whatever they are.

Naim H. said...

Adakah ini conscience aku menulis blog? Ewah. You've got me affected.

spankuning said...

50% tujuan post ni memang sebab kau pun. hihi