Friday, January 28, 2011

aku pun ada ego.

i don't understand guys, so much as they don't understand girls.
these past few weeks, it's always been from me to you.
why must i start it first?
why, all the time, must i be the one who said 'i miss you' or 'can i have dinner with you?' or 'i'll text you'?
it feels very one-sided; me giving and you taking, every time.

is it so shameful for you to say it first?
why do you need to wait for me?
why do you ask "who's gonna text first?" or "why don't you text me first?"
why, when you do want to meet me too, must you wait for me to say the same thing?

it's tiring.
it's like i'm the only one who gives the commitment.
and when i'll try to talk to you about it,
you'll have this rampage and defensiveness that i'll rather stay quiet.
and you'll say i'm sulking and how much you've done for me.
maybe i'm just too ignorant.
maybe there are faults from my side.
apologies in advance.

still, just a few "i miss you" or "can i meet you?"s from you would be nice.
i will certainly appreciate that. :'(

i remember those times.
maybe it's true from what i read; 
'men are like rubber bands. 
you just gotta let them stretch away before they'll bounce back to you'.
perhaps i'll do it. i gotta do it.

happy chinese new year.
i hope u'll miss me when i'm away.

Tuesday, January 25, 2011

outcome minggu ini.

tekejut aku bila madam cakap "to those of you who didn't come to class three times already, i'm gonna get you into trouble." ohmyguard, time ni la aku rasa nak tampar-tampar diri sendiri. tapi salah dia jugak, sapa suruh ganti kelas yg jatuh pada cuti thaipusam? :D

"May I be excused... for the rest of the semester?" :D

haih. i'm gonna die tp still nak buat lawak bengap lagi. T___T


************************


misi utk tidak mencarut bermula Isnin hingga Jumaat!
.
.
.
.
.
.
.
telah gagal sejak hari pertama lagi, jam 2.30 petang. -___-"



***********************


aku jeles dgn ramai org. T___T


*one thing yg aku happy sgt baru2 nh, ada byk sgt membe yg boleh diajak keluar makan same2. syg kau org! :')

Monday, January 24, 2011

percaya tak?

ni ramai like ni mesti sbb dah maklum dgn lumrah aku yg kuat memonteng. -__-"



this week's mission pulak. GO!

Sunday, January 23, 2011

guy friends

i still can't figure out why i'm more comfortable hanging out with guys.
tonight went karaoke-ing with nazif, yow and ilman.
lepastu pegi uptown melantak steamboat.


fefeeling kawan dgn jude law and robert dawney jr. <3

somehow, mereka yg selalu ada thru thick and thin.
time susah lah biasanya.
i mean, my guy friends.
thank you :)

Tuesday, January 18, 2011

love and hate

aku seriously sudah jatuh chenta dgn vokalis kumpulan The Strokes, iaitu encik 
Julian Casablancas



dulu-dulu masa mangat dengar lagu We Only Live Once tu, aku tak penahla sangka The Strokes ada seorang vokalis yg sangat awh~sum! then, aku terjumpa dia masa tengah tengok lagu The Lonely Island - Boombox


and i was like baby, baby baby oooh oh my God kenapa lelaki ni comel sangat, lagi tak boleh terima macamana dia boleh terjebak nyanyi lagu Boombox tu. serious lagu tu stupid gila. tapi oleh kerana dia yg nyanyi, aku akhirnya addicted dgn lagu tu. :D

**********************************

ada dua lagu ni, memang mula-mula aku f*ck gila. meaning, i hate them to the core of my bones and the bottom of my heart. lagu-lagu tersebut adalah Time of My Life (Dirty Bit) yg Black Eyed Peas nyanyi



serta lagu We No Speak Americano.


mmg gila vavi takleh diterima dek otak masa lagu2 ni memula keluar radio. mcm, annoying gilaaaa! tapi bila bebudak clubbing keliling aku duk melalak lagu ni, aku asek terikut sekali! it really makes me wanna say fuuuuu! akhirnya aku addicted dgn dua-dua lagu ni. -_____-'"

but i still hate how fergie say "you you you you you youyouyouyou y-y-y-y-y-y-you" tu.


******************************

lastly, benda yg paling aku tak suka dan aku harap aku dijauhkan daripadanya adalah


jangan tanya kenapa.
sekian! :D

Monday, January 17, 2011

tikam belakang

saya sangat tak boleh terima kalau ada benda buruk jadi kat saya dan sebenarnya puncanya ialah kawan rapat saya sendiri.


macam contohnya, sikat saya hilang then seminggu saya tak boleh sikat rambut rupa-rupanya kawan baik saya yg curik sikat saya sbb dia nak jual dan dapat duit. contoh jelahhhh.

itulah kelemahan saya. saya tak reti suspek2 org, lagi-lagi member sendiri.

saya akan pikir sepositif habis agar kawan saya tu tekeluar dari list suspek.

oleh itu rakan-rakan, jangan aniaya saya ok! sbb saya selalu think positif je pasal anda semua. mungkin saya akan nangis kalau anda backstab saya. i love my friends. :')



*cetusan rasa ini diilhamkan oleh seorang rakan saya.

Wednesday, January 12, 2011

the 10 wonders of Malaysia.



kenapa ada orang tak reti senyum bila bercakap.




kenapa ada orang suka tunjuk marah dekat orang lain macam dia sorang boleh marah.




kenapa ada perempuan suka memaki dgn explicit.




kenapa lelaki cuma pandang perempuan cantik. (ok aku jeles.)



semua marah bila band ni menang. tak patut betul.

kenapa ada orang ambik kisah pasal AJL.




kenapa orang tengok melodi.




kenapa Dr. Rozmey sangat tinggi keyakinan diri.




kenapa ada orang chubby yg konfiden pakai baju saiz S.




kenapa ada perempuan Melayu relax pakai bikini.




kenapa aku rasa macam aku dah annoy orang hari ni. T__T




*setakat ini, misi aku untuk tidak ponteng kelas berjaya. tahniah atiqah! walaubagaimanapun, misi taknak jumpa ungku gagal sejak hari pertama lagi. T___T

shopping cermin.

Monday, January 10, 2011

rajin terpaksa.

minggu ni nak cuba datang kelas full, without ponteng-ponteng, walau betapa bosannya kelas itu atau strictnya lecturer itu; kecuali bila lecturer batalkan kelas.

minggu ini juga nak cuba untuk TIDAK jumpa ungku, bermula hari ini sehingga habis kelas hari Jumaat; kecuali bila dia free dan ada transport.

minggu ni nak cuba bayar buku2 teks; kecuali jika tak mampu, maka boleh fotostat je buku tu.

minggu ini juga nak baca short story 'Of Mice and Men' hingga habis; kecuali pages yg tak difotostat itu.

minggu ini nak try lukis something jugak, paling kurang satu lukisan; yg ini takde kecuali-kecuali!



minggu ini saya nak belajar jadi budak skema dan takde life; kecuali bila ada budak ajak karaoke !

Saturday, January 8, 2011

impian aku adalah ingin menjadi seorang artis.

bukan yg menyanyi melahar-lahar atas pentas tu. tapi aku nak jadi artis komik. persoalannya, mampukah aku?

kau org pernah baca Lawak Kampus tak? kalau tak pernah, ini bermakna hidup kau sangat bosan dan monotoned. tolonglah baca komik ini! aku serius rasa komik ni adalah komik 'urban' paling original yg boleh dijumpai dekat Malaysia ni. bagi aku, pelukis komik ni adalah seorang yg genius!


kisah Lawak Kampus ni berkisar pasal kehidupan budak-budak sekolah. characters dia sumpah pelik-pelik. pertama, Froggy. dia ni berwajah katak dan budak paling pandai dalam kelas. kedua, Vanness. dia ni bad boy yg cool la, kira. dia pakai goggles kat dahi (spoof Vanness dlm cerita Meteor Garden + budak dlm cerita Digimon tu). selain tu, ada jugak watak Xena, pakcik kantin, guru besar, Aditas dan lain-lain. mmg b*bi kelakar.


aku sentiasa respek macamana pelukis komik tu boleh carik idea. ada satu cerita tu, Aditas dan Vanness nampak sorang pompuan yg perut besar. so, Aditas tanya something dekat perempuan tu. tetiba perempuan tu lempang dia. rupa-rupanya, Aditas dgn Vanness buat bet sama ada perempuan tu mengandung or berperut buncit. dan perempuan tu ternyata tidak mengandung.

sekarang, oleh sbb terlampau famous, komik ni dah di-adapt jadi game! cool tak cool? :D



okay, tutup cerita Lawak Kampus. kau org pernah dengar tak contest Bakat Baru Komik Malaysia? 

sape yg ada beli Gempak kompem tau pasal contest ni. aku, since Form 3 dulu, dah teringin gila nak masuk contest ni! lagi-lagi lepas aku jumpa komik sorang senior aku terpilih jadi finalis, pergh, time tu mmg jeles tak ingatlah. lepas tu aku dah berazam nak try jugak lukis something worth utk dihantar.

tapi banyak gila faktor yg membantutkan hasrat murni aku ni. antaranya, takde idea, malas carik idea, takde material utk melukis, malas mencari material melukis, malas melukis. mmg faktor besarnya ialah malas. so, somebody sila jadi drive aku utk melukis! T___T

ini adalah cubaan aku melukis ungku.



*lagi satu, boleh tak belanja aku pen-pen pelbagai mata tu? :D


restoran c*bai-c*bai.


video

memang c*bai gila restoran tu. actually nama sebenar dia tupai-tupai, yg dekat seksyen 13 tu. aku dgn ungku dah naik kereta ni, duk pusing-pusing shah alam tgh pikir nak makan kat mana. hampir semua kedai makan dah membosankan aku. so tiba-tiba kitorang 'ter'masuk dekat seksyen 13 dan jumpa restoran tupai tu. ungku pun suggest makan dekat situ, so aku follow jelah.


tapi aku macam dah heran dgn layanan lima bintang yg pekerja kedai tu bagi dekat kitorang. siap sanggup sambut kitorang dari luar lagi kot! nasib tak ada kompang bunga manggar segala. bila dapat menu, aku terus selak, selak, dan selak menu tu untuk mencari makanan paling murah. dalam hati dah menyumpah-nyumpah dah - apasal sup campur sampai RM14 ni! b*bi. last2 aku amik lamb chop. at least harga dia mahal, aku boleh reasonlah kenapa. ungku pulak amek nasi goreng kampung, harga RM7.50. kepala takuk dia. kalau macam tu baik aku pergi makan pizza.

aku dah takut dah nak order air, jadi aku mintak ais kosong je. memula ungku dah mintak fresh orange, tapi cepat-cepat tukar jadi teh o' ais. itupun teh o' ais harga RM2.20. mcmlah aku boleh jumpa emas dlm teh o ais tu.

kitorang makan sambil menyumpah dlm hati kot. sumpah tak kenyang, yalah, makan tak berkat duk mencarut2 kan. hihi.

kalau aku kaya 20 tahun kemudian pun, aku takkan makan kat situ, rela aku pergi haagen dazs ke apa. kedai fefeeling hotel konon, padahal tarikan dia cuma dua ekor tupai yg dikurung dalam akuarium.





*bila google, restoran ni khas utk steamboat sebenarnya. tapi steamboat seorang RM25++, dan dia nak minimum dua org. terima kasih jelah. T___T
**patutlah tak nampak student-student makan kat sini. bengap.

Friday, January 7, 2011

excess konfidence.

terlalu confident sampai salah eja kat title tu pn confident je taknak betulkan. huahuahua.


sebenarnya, saya ada cerita tak dulu saya insecure? selalu rasa org lain lagi cantik dari saya. saya ni gemuk, pendek, pemalas, hodoh, dan macam-macam lagi.

haritu ada orang cantik ajak jenjalan. saya dah rasa kurang selesa nak keluar dgn dia, sbb nanti mesti semua lelaki akan tengok dia je. jadi, ini akan menambahkan tahap insecure saya.

tapi, it turned out different. rasa insecure saya hilang pada hari itu. hal ini kerana, saya terlalu rindu dekat org cantik tu, sampai takde benda buruk pasal dia masuk dalam kepala. 

lagi satu, dalam ramai-ramai lelaki yg usha org cantik tu, ada seorang je lelaki yg mata dia tak lepas dari usha saya. macamana saya boleh sure? sbb lelaki itu encik pakwe saya lah. mata memang tak lepas dari saya yg ketika itu pakai baju nampak cleavage ok kidding kidding. sebenarnya encik pakwe all the time jaga saya, takut saya terjatuh atau selsema tengah jalan atau rimas dengan org ramai. so much sampai dia tak sempat pandang org cantik tu. 

seronok, sampai saya rasa semua lelaki yg usha org cantik tu sebenarnya usha saya. ok, ini confidence tahap perasan dah ni. sila abaikan.

nonetheless, terima kasih org cantik sbb sanggup keluar dgn saya yg kurang cantik ini. terima kasih juga kepada encik pakwe sbb anggap saya yg gemuk bulat ini sbg perempuan paling cantik dlm dunia.

*apesal bila aku google 'cantik' mesti keluar gambar perempuan tetek besar. terus insecure balik. haha

Thursday, January 6, 2011

cakap nak babommm.

baru-baru ni kat tv, baaaanyak sgt iklan kurangkan gula dlm minuman. ok, yg tu aku tak kesah lagi. tapi most of the iklan tu, dia suruh letak SATU sudu gula sahaja dlm teh/kopi anda. itupun, gula dlm sudu tu akan digoncang-goncang sikit supaya tak membukit. okay, abaikan ayat aku ni kalau kau org tak paham.

aku paham harga gula dah naik. tapi apa kena-mengena dengan iklan kurangkan gula? sepatutnya org2 kaya ni (baca: kerajaan) kena lagi galakkan rakyat beli gula bebanyak, supaya mereka dpt lagi banyak untung. sebenarnya apa tujuan iklan ni? nak fefeeling sayang rakyat la ni ek?

kepala hotak kau cukup.

aku terpikir, cuba kalau org2 kaya ni pergi hotel, and tukang buat air kat hotel tu bagi mereka minum teh/kopi yg letak satu sudu gula je. mau kena pecat tukang buat air tu. pikir logik la weh, mak aku yg sedar kandungan gula dlm badan dia tinggi tu pun takdelah drastik sgt sampai sanggup minum teh letak satu sudu gula je.

the truth is, saya tidak sanggup hidup dgn hanya satu sudu gula. T___T


************************************

lagi satu, aku paham kerajaan sekarang sedang dlm proses nak cut subsidi yg rakyat dapat. caranya, naikkan harga minyak, sayur-sayuran, gula, dan lain-lain. tapi tak terpikirkah dorang, lebih mudah kalau orang2 kaya ini (baca: menteri) potong sikiiiit je dari gaji bulanan dorang, say, 10% (aku pun tak sure exact amount gaji mereka ni). kalau buat macam tu je, barulah aku rasa fair sbb dua2 menteri dan rakyat kena belajar jimat.

kalau rasa nak backup2 org2 kaya tu, sila baca link ini. senang cite tak payahla back up, kita jugak yg papa kedana nnt. uhuhu.


*aku dah give up tengok berita tv3. berita sekarang lagi reliable bila baca kat internet.

LOL - Love of Literature

i guess my bad habit has possessed me back - skipping classes. chances will be higher if the class does not seem to catch my interest. cliched much? 

nonetheless, i'd skipped Literature in ESL Classroom twice now. first reason is because i seriously do not like Literature that much (then why the hell do you take it??!) and secondly, i don't really like female lecturers. majority of them are SO strict. also, most female lecturers always teach according to the syllabus so that they never sway.

 and that's what caught me off.

i seriously think that education is an on-going process in life. not everything can be learnt through books and syllabuses. Literature, particularly. i do not take this as my minor just because i want to learn the theme, characteristics and what every stanza in a poem means. i wanna appreciate a good Literature as a whole.  which brings us back to point number 1 - this is the reason why i don't really love Literature as i was back in high school. 

gambar ini seriously ada double meaning. :D

that's why i was so happy and relieved when Mr. Kieran said that he doesn't want to touch on poetic devices. since Asasi, whenever questions regarding poetic devices were thrown out by the lecturers, my answers were always wrong. it was as if they did not want to accept my point of view. they want every students to look at the Literature pieces their way. it got me so much that i stopped answering questions in the class. heck, even failed my Literature quiz.  it's ironic and embarrassing at the same time - i remember a lecturer of mine once said, "there is no right and wrong in Literature". then, why don't you practice what you preach?

tahniah, kini kelas Literature sebijik macam ni rasanya.

then, i always imagine myself as the writer of a Literature piece. if, say, my Literature piece is chosen into the syllabus. i seriously do not want people to look at my piece and search for the theme. the tone. the point-of-view. why humans tend to make everything simple as complicated as they can? 

the purpose of Literature is just for you to enjoy it and take the values into thinking, that's all.

oh well, guess i'll be condemned if i say this out loud at the faculty. i'd rather people say i'm a bad student for skipping classes this much.

kalau buat muka mcm ni dpt pelepasan tak? :D



Monday, January 3, 2011

crazehhhh

balik shah alam terus jadi gila. terus berjalan-jalan habiskan duit.

hari pertama: bagi rm500 kat mama. malam tu makan steak dgn ungku dekat pas.

hari kedua: pegi sunway semata-mata nak MAKAN. subway + carl's jr + starbucks + pretzel. eh apasal semua makanan branded ni? berangan nak kaya tapi pakai duit ptptn. hehh. gila tak dapat pakwe tembam, boleh tala subway dgn carl's jr sekali jalan. masa tu aku dah lama dah surrender. huhu.

hari ketiga: cik najiha kesayangan datang shah alam. boom, terus sewa kereta berjalan-jalan. episod berjalan ni saaaaangatlah panjang so aku tak ada mood nak detailkan. malam tu lepak uptown, shopping ala kadar. tapi pakwe tembam aku tu pulak yg lagi minah shopping dari aku. hihi. and yeah, beli wimax baru. *buat ombak*

hari keempat: hari ni lah! hantar cik najiha balik gombak. jam macam gamp, terus terpadam niat nak excited pegi class hari first. padahal dah cecomel dah pakai baju kurung. *muntah*


SAYA. HARUS. PERGI. KELAS. ESOK.



*sem ni ibu saya macam nak spy saya je. boohoo~ :'(
**semangat belajar, aku seru kau! heheh.