Saturday, January 8, 2011

impian aku adalah ingin menjadi seorang artis.

bukan yg menyanyi melahar-lahar atas pentas tu. tapi aku nak jadi artis komik. persoalannya, mampukah aku?

kau org pernah baca Lawak Kampus tak? kalau tak pernah, ini bermakna hidup kau sangat bosan dan monotoned. tolonglah baca komik ini! aku serius rasa komik ni adalah komik 'urban' paling original yg boleh dijumpai dekat Malaysia ni. bagi aku, pelukis komik ni adalah seorang yg genius!


kisah Lawak Kampus ni berkisar pasal kehidupan budak-budak sekolah. characters dia sumpah pelik-pelik. pertama, Froggy. dia ni berwajah katak dan budak paling pandai dalam kelas. kedua, Vanness. dia ni bad boy yg cool la, kira. dia pakai goggles kat dahi (spoof Vanness dlm cerita Meteor Garden + budak dlm cerita Digimon tu). selain tu, ada jugak watak Xena, pakcik kantin, guru besar, Aditas dan lain-lain. mmg b*bi kelakar.


aku sentiasa respek macamana pelukis komik tu boleh carik idea. ada satu cerita tu, Aditas dan Vanness nampak sorang pompuan yg perut besar. so, Aditas tanya something dekat perempuan tu. tetiba perempuan tu lempang dia. rupa-rupanya, Aditas dgn Vanness buat bet sama ada perempuan tu mengandung or berperut buncit. dan perempuan tu ternyata tidak mengandung.

sekarang, oleh sbb terlampau famous, komik ni dah di-adapt jadi game! cool tak cool? :D



okay, tutup cerita Lawak Kampus. kau org pernah dengar tak contest Bakat Baru Komik Malaysia? 

sape yg ada beli Gempak kompem tau pasal contest ni. aku, since Form 3 dulu, dah teringin gila nak masuk contest ni! lagi-lagi lepas aku jumpa komik sorang senior aku terpilih jadi finalis, pergh, time tu mmg jeles tak ingatlah. lepas tu aku dah berazam nak try jugak lukis something worth utk dihantar.

tapi banyak gila faktor yg membantutkan hasrat murni aku ni. antaranya, takde idea, malas carik idea, takde material utk melukis, malas mencari material melukis, malas melukis. mmg faktor besarnya ialah malas. so, somebody sila jadi drive aku utk melukis! T___T

ini adalah cubaan aku melukis ungku.



*lagi satu, boleh tak belanja aku pen-pen pelbagai mata tu? :D


8 comments:

Mikael said...

bakat baru komik 2011 ke? nak join juga..


please la dalami karya lambok juga. kah kah kah

spAn_kUrAk said...

ada lagi ke ek bakat baru tu? jom! :)

lambok tu artis apo or ujang? tak ingatlah. tapi aku kurang suka baca apo. huhu

tomatokering :) said...

nex !!! sukak ahh baca lawak kampus ! :D

MonnMonn said...

yeah, Po terhebat~!

spAn_kUrAk said...

pcareno: kan kan kan! :D

monmon: jom masuk bakat baru sesama! :)

Nurana said...

lawak kampus mmg terbaek!!

arase said...

nex~!Ko mmg ade bakat kot..-_=..
buat jerk simple2 dulu..satu muke surat..then lame2 bile idea dh mntp,,baru buat tbal.hahah,,,serius dowh..ak tunggu komik ko!!

spAn_kUrAk said...

nurana: kannn~! :D

fahim: aku sumpah terharu kau bagi support gitu; :') ok, misi melukis komik akan bermula esok!