Thursday, January 6, 2011

cakap nak babommm.

baru-baru ni kat tv, baaaanyak sgt iklan kurangkan gula dlm minuman. ok, yg tu aku tak kesah lagi. tapi most of the iklan tu, dia suruh letak SATU sudu gula sahaja dlm teh/kopi anda. itupun, gula dlm sudu tu akan digoncang-goncang sikit supaya tak membukit. okay, abaikan ayat aku ni kalau kau org tak paham.

aku paham harga gula dah naik. tapi apa kena-mengena dengan iklan kurangkan gula? sepatutnya org2 kaya ni (baca: kerajaan) kena lagi galakkan rakyat beli gula bebanyak, supaya mereka dpt lagi banyak untung. sebenarnya apa tujuan iklan ni? nak fefeeling sayang rakyat la ni ek?

kepala hotak kau cukup.

aku terpikir, cuba kalau org2 kaya ni pergi hotel, and tukang buat air kat hotel tu bagi mereka minum teh/kopi yg letak satu sudu gula je. mau kena pecat tukang buat air tu. pikir logik la weh, mak aku yg sedar kandungan gula dlm badan dia tinggi tu pun takdelah drastik sgt sampai sanggup minum teh letak satu sudu gula je.

the truth is, saya tidak sanggup hidup dgn hanya satu sudu gula. T___T


************************************

lagi satu, aku paham kerajaan sekarang sedang dlm proses nak cut subsidi yg rakyat dapat. caranya, naikkan harga minyak, sayur-sayuran, gula, dan lain-lain. tapi tak terpikirkah dorang, lebih mudah kalau orang2 kaya ini (baca: menteri) potong sikiiiit je dari gaji bulanan dorang, say, 10% (aku pun tak sure exact amount gaji mereka ni). kalau buat macam tu je, barulah aku rasa fair sbb dua2 menteri dan rakyat kena belajar jimat.

kalau rasa nak backup2 org2 kaya tu, sila baca link ini. senang cite tak payahla back up, kita jugak yg papa kedana nnt. uhuhu.


*aku dah give up tengok berita tv3. berita sekarang lagi reliable bila baca kat internet.

3 comments:

Nurana said...

BETUL TUH! SOKONG 100%

Mikael said...

boleh dah lepas ni naik rollerblade je pegi mana2. btw, muka kita buat profile pic blog sama r. keh keh keh

spAn_kUrAk said...

nurana: lebihkan gula dlm minuman pasni orait! :D

mikael: comelnye nama. hoho. sejak kecil aku masih x lepas pelajaran naik rollerblade -___-"'
hahaha. suka buat muka enggak2, bosanla asik mulut itik je. tu zaman myspace. heheh :D