Friday, June 4, 2010

matang?

so, ape characteristics yg buat kau matang?
ak blur gila bila masuk topik nh.
sbb tuh ak hairan bila org ckp ak tak matang.
macamane kau org determine tahap kematangan ak?

for example:
dulu ak penah delete org dr friend list ak.
people said that that's a very immature thing to do.
tp cuba fikir, if ade kawan kau maki kau p*ntat, p*kimak, dan sewaktu dgnnya,
kau rasa die kawan kau lg ke?
tidak bg ak.
ak delete die sbb ak fikir,
die maki2 ak sbb die taknak kwn dgn ak dh.
and sbb ak taknak lg sedih bila tgk die maki2 ak kt facebook.
tp dh delete2 pun, ak terbaca gak satu ayat die nh:
"ala, bukan ak takleh hidup kalau dah tak kawan dgn minah tu" which refers to me.
semarah-marah ak kt kawan2 ak, tak pernah ak smpy hati nak bagi ayat tuh.
sbb ak tau, deep in my heart, there is never a person yg ak rase ak tak perlukan die dlm hidup ak, termasuk la org tersebut.
hey, everyone has their own significance in this world, aite?
mmg cerita lama. mmg kitorg dh jd membe balik.
tp ak sentiasa ade rase something everytime dia msg or ajak lepak or pape jelah.
ak takut ak sakit lg.

smpy skang ak terpikir - apa guidelines kematangan sebenarnya?
bg ak,
matang means
kau boleh terima teguran
and
kau boleh tahan dugaan
and
kau boleh kawal perasaan
and
kau fikir sehabis mungkin sebelum buat keputusan.
[ok, dh mcm pantun]

tp bila kau sometimes burn out, or rasa fragile, or rase dugaan kau lebih berat dr org lain,
that does not make you immature.
that makes you human.

papehal pun, ak rasa org still akn cop ak immature bila buat cmnh.
so somebody pls bg pendapat. ak nk buat guideline.
tq :)

4 comments:

RtaiN said...

Kdg2 susa nk bezakn antra matured n experienced. Kte jd matured ble kte da lalui mcm2 pgalaman kot? Pgalaman mngajar kte huhu.

spAn_kUrAk said...

aite. well said syg. :)

shiBoyIcHa said...

just wanna ask, penting sangat ke jadi matang? bcoz i think, people mungkin boleh jadi matang bila deal dengan satu part ni, tapi die maybe jugak tak leh jadi matang if die kena handle part yang lain pulak.

matang tak matang tak penting. yang penting how kite bawak diri kita sendiri dalam hidup berdasarkan norma2 hidup and pengalaman yang kita dah kutip dalam hidup ni. agree with u. well, weaknesses tu yang buat kita ni human. =) it's just my opinion je.

sebab kadang-kadang rasa menyampah jugak bila orang asyik suruh kita jadi matang. padahal kadang2 kita rasa dia pun ada yang tak matang jugak. subjektif la sebenarnya menda ni.

lain orang, lain yang dia pikir pasal orang lain.

spAn_kUrAk said...

well-expressed.
it all depends kn? :)
kdg2 ak pn tnsen gak kne discriminate as tak matang. huhu