Thursday, June 17, 2010

mama and papa

ak mmg tak senonoh, lepas pegi kem baru nak muhasabah balik ape yg mak ayah ak dah buat utk ak.
and what have i done for them????
ish ish ish.
ak slalu bsing bila mak ayah ak membebel.
sepatah dorg bebel, ak smbung bebel balik sampai mak ayah ak diam.
ak slalu bsing bila mak ayah ak suruh buat something.
tak pun buat bunyi2 pelik. grrr la, alaaaa la, hiiiishh la, ntah ape lg tah.
patu berani pulak nak mintak mak ak blanje ak bila ak dpt dekan.
padahal dh countless times mak ayah ak belikan something yg ak nak tnpa ak mintak.
and no, dorg mmg tak penah claim balik, tak mcm ak.
asal belikan something utk mak ayh, claim lebih2.

bila ak ajak mak ayah ak jenjalan,
mesti mak ayah ak ckp " kau nak pegi mane?" or "tak reti nak duduk rumah sekejap ke?" or yg lg haru and terus buat ak tak ajak dah "mama/papa takde duit."
and bila ak bukak purse dorg (ak mmg tak senonoh),
mmg betul takde duit weh.
ada la rm1 sekeping, dgn duit2 syiling. itupun byk 5 sen.
haru gilaaaa.
i used to believe yg org dewasa (baya mak ayah ak la) perlu ade at least rm50 dlm purse.
ignorant gila ak nh. ish ish ish.

mcm 12hb jun arituh, birthday mirul (adik ak).
ak ckp "ma, jomla kita beli kek utk mirul."
patu mak ak marah "mama dah takde duit nh. rm100 satu hari jek habis, beli brg2 masak, balance die mama bg abg kau buat duit isi minyak."
ak sumpah tak puas hati time uh.
tp bkn kt mak ak, tp kt abg ak.
dh tau rumah nh tgh gawat ekonomi lg nk merewang2 habiskan minyak kete.
kete mak ak pulak tu.
so perbualan kitorg habis kat situ.

tp later petang tuh, ayah ak suruh ak siap.
die ckp mak ak nk keluar.
bila ak tnye, mak ak jwb "kan nak beli kek utk mirul?"
ak: "tp bukan mama takde duit ke?"
mama: "takpe, takde duit boleh korek kat bank. tp takleh beli kek mahal2 la."
so kitorg pegi tesco.
kau bygkan duit mak ak dlm akaun ada rm130 jek.
and die takleh keluarkan sbb bank tu rosak.
so cemane nak beli kek??
last2 kitorg beli kek rm10 jek. haru kan! sobsss.

ada gak lg satu time tuh,
bpk ak mengamuk bila ak ajak pegi tesco (ak mmg suka pegi tesco).
die ckp "kau nk buat apa? ak dh takde duit nh!"
then mcm2 la alasan ak bg. bawang habis la telur dah takde la asam jawa kena guna esok la.
then bpk ak buat bodo sampai ada org dtg rumah.
bila org tu balik, bpk ak terus on kereta. ak harusla ikut.
patu bpk ak ckp : "ak nk siap dh td tp org tu dtg pulak."
sedih ak dgr. bukan sedih tak dpt pegi tesco,
tp sedih sbb bpk ak nak jugak bwk ak keluar mlm tuh.

smlm, ak bangun lambat, pukul 3 petang lagilah. :D
bangun2 ak tgk bapak ak yg masak.
die masak bubur, tp ak tau bpk ak mmg tak suka bubur.
ak tnye la: "nape msak bubur, papa kn tak suka."
bpk ak: "utk korg la."
ak touching gila, last2 ak masakkan nasik utk die.
lauk, ikan cencaru bakar.
tu pun bpk ak yg masak sendiri.
sadis kn, ak rase ak nh anak tak berguna betul.

so, cemane nak repay balik benda2 nh?
antaranya, bila cuti sem ak mmg kompem takkan ikut bila membe2 ajak keluar
(except dorg ajak pegi jusco bukit tinggi jek).
cukuplah satu sem ak meraban dgn membe2,
yg baki dua bulan nh baik ak duk rumah masak utk family ak.
and every sem degree nh,
ak pasang niat nak belajar utk senangkan hidup mak bpk ak.
and duit ptptn, ak niat every sem nak bagi sikit (tak kiralah berapa) kt mak ayah ak.
lagi...
hm. asal tu jek yg ak boleh pikir?
nampak sgt mmg tak penah terpikir nak balas jasa mak bapak.

kau org macamana?

4 comments:

RieNa said...

sedih baca entry ini.

nenek,jgn buat perangai lg ok.

dan blog ini mmg annoying sbb aku tulis ak.
sumpah buat acik pening.

tp acik tetap akan baca jgk. rilexlah,risiko acik tanggung sendiri. :P

spAn_kUrAk said...

hahaha. acik!
lenkali saya biasakn diri tulis 'aku' instead of 'ak' ya!
thanks sbb membace :D

Zouq said...

nakal2 ko p0n...hati po memang still suci...nape tikah kte suci..sbb masih ade hati kt mak ayah...fikir tuk wat baik n balas jase diorng...tyme po wat diorng kecik hati @ sedey..po pikir blik...tu namenyer tarbiah siaran tidak langsung dri allah.. teguran untuk po spaya satu hri nanti jdi anak yg lbih baik....cre po luahkn rse syang bkn melalui sweetie words kan...it's thru ur deeds towards them...

tpi jge2 la...jgn smpai naik trf ank derhaka plak....kna lbh sabor la jge mulut yg supersonic tuh...hehe..nice blog what....sgt innocent n sincere....<3<3

spAn_kUrAk said...

thanks yep :)
will do!