Saturday, June 25, 2011

shame on us :(


malu beb, malu.
although this happened in Asasi,
tp sampai la ni org duk bincang pasal demo ni.

kenapa aku malu?
first, aku rasa kita cepat sangat melatah.
punca demo ni adalah utk membangkang kenyataan MB Selangor
yg mencadangkan 10% kuota UiTM dibuka kepada non-bumi.
tiba-tiba dah ada buat demo.
cuba kita pikir, it is JUST a suggestion.
lagipun MB Selangor mana ada hak nak amend perlembagaan or undang2 uitm?
also, 10% pun kita dah naik marah macam ni?
chill la. :)

second, kita tunjuk kelemahan kita kat orang.
kenapa kita takut sangat nak bersaing dengan non-bumi?
embrace it, sebab kita tahu kita tak mampu.
kenapa aku kata tak mampu?
cuba tengok bebudak uitm,
aku rasa 30% je yg gila2 belajar.
yg lain? esaimen tak siap, weekend pegi clubbing,
berdating kat DC, bla bla bla.
nak enjoy tak salah, tapi kalau sampai hari2 ponteng kelas?
patutlah takut dgn non-bumi.
aku sbg org yg kuat ponteng kelas ni pun terasa tau.
malu, malu.

thirdly, aku percaya half dari bebudak yg berdemo ni
tak pikir panjang masa nak join berarak.
masa ni aku asasi, aku mengaku aku mmg ada rasa nak pergi.
tapi tak jadi sbb aku takut ponteng kelas Miss Afni.
tujuan aku nak pergi bukan nak menyokong demo tu.
aku nak tengok perangai bebudak ni cmane je.
nasib baik aku tak pergi.
kalau ada muka aku dlm video tu,
memang hari2 keluar rumah pakai beg kertas kat kepala.
anyway, aku tanya jugak kwn2 aku yg pergi.
dorg pergi sbb nak ponteng kelas je.
apa kes? 

last but not least,
this demo shows we are racist, man.
semua bangsa adalah sama.
Tuhan cipta kita berlainan bangsa 
supaya kita saling berkenalan.
bukan to throw hateful comments against each other.
kita agungkan sgt Perkara 153 tu,
at the same time kita laung konsep 1Malaysia.
macamana tu?
tak ke contradict each other?

pada org yg akan jawab
"kau ni, tak belajar sejarah ke?" atau
"kau nak ke Melayu dipijak kat bumi sendiri?"
aku nak tegaskan, aku tau sejarah.
aku pun hormat Perlembagaan.
tapi aku tau Perlembagaan Malaysia sebahagian besarnya
digubal oleh orang BUKAN Melayu.
dan my personal thought,
kalau kita belajar sungguh2,
kerja sungguh2 tanpa harap hak istimewa tu,
INSYAALLAH takkan ada kes kena pijak kepala tu.
yg penting, kita back to basic lah: Islam.
kan Nabi ada kata,
selagi kita ikut al-Quran dan sunnah,
takkan kita sesat kat dunia ni.


*just my two cents*

3 comments:

panda putih said...

hurm. betul. kalau kite mmg gunakan masa bljr kat U tu baik2 n blja sungguh2, xg clubbing, ponteng, etc etc, sure kite pun boleh berjaya.

bila ada org nak tarik peluang kite marah, tp kite xsyg peluang yang dah diberi. kalau syg, tunjukkn dari awal y kite mmg nak uitm utk melayu.

spankuning said...

betul tu dell. thanks for stating :)

tnoe said...

tu la cepat melatah.
dunia dunia.