Wednesday, June 1, 2011

sedih tengok orang Melayu skang.

baru form 2 dah mengaku takde dara? sedih.


yang komen2 kat blog budak tu, duk maki2 bagai? lagi sedih.


aib org tutup la wei. bapak aku cakap : sedangkan aib sendiri pun kena tutup, inikan aib orang lain. ya, budak tu salah sbb canang kat satu dunia dia dah takde dara. pergi tulis dlm blog sampai ratus2 org komen. tp komen yg menasihat tu mmg minoriti lah. yg lain sume cakap muka sampah la apelah. kalau kau maki org, kau rasa org nak dengar ke nasihat kau? common sense lah.

for that 14 y.o. girl, saya doakan dia bertaubat. AT LEAST rasalah sedikit rasa bersalah. sebab aku baca, dosa yg lebih besar dari 6,000 kali berzina adalah "buat dosa tanpa rasa bersalah". takde dara bukan problem kecik dik. baru form 2. ada lagi berpuluh-puluh tahun nak tempuh hidup kat dunia ni. cemana nak tempuh kalau satu dunia tau aib kita?

dan mereka yang lain, dia budak lagi. belum kenal dunia, baik buruk . so tak payah maki sampai macam tu. apa rasa kalau family sanak-saudara sendiri buat macam tu? lagi satu, tak payah sebarlah link blog dia kat facebook bagai. sumpah mengaibkan. sedih gila tengok .



**************************************


aku rasa ramai dah tahu pasal cerita biasiswa. menteri mana entah mengamuk cakap biasiswa tu hanya untuk org melayu dan bumiputera. ya, ikut perlembagaan memang it's supposed to be that way. tapi aku rasa sebab banyak kelebihan pada org melayu la, kita jadi mcm kita yg sekarang ni. dekat uitm tu, cuba kau tengok macamana bebudak melayu belajar. ponteng kelas, esaimen tak hantar, mcm2 lagi. pastu baca tak pasal cerita budak dapat scholarship pegi oversea, tapi bukan belajar betul2 pun kat sana. duit scholarship buat beli gadget, barang2 branded. rugi weh rugi. tak kisah kalau kau nak spend, tapi beragak lah. scholarship tu duit mak bapak aku dan mak bapak kau yg bayar cukai tau tak . T___T

aku rasa scholarship tu kena bagi sama rata between bangsa. dgn syarat result gempak and furthermore budak tu hidup dia susah. barulah fair. ni yg senang dpt scholarship, anak2 org kaya, menteri2. tengok Bersamamu, bebudak sampai berhenti belajar sebab takde duit. bayangkanlah kalau dorang dapat scholarship macamana dorang treasure gila2 duit tu.

oleh itu, aku dan bebudak lain yg dapat scholarship tu, sebelum nak spend duit menggila babi, ingatlah muka mak ayah kita yang berpeluh-peluh sakit belakang kerja semata-mata nak bayar cukai. lagi satu, sebelum kita nak cakap kita deserve dapat scholarship, tunjuklah effort nak dapatkan scholarship tu. ada peluang, pergi apply sbb no one akan offer anda scholarship depan pintu rumah.

thank you. : )

6 comments:

arase said...

waa,...ak like post nh!
eh tp mane ade ak spend beli gadget2!!!!hahahah
kire ak x termasuk one of them kan

RtaiN said...

nmpak bebeno aku ni mandom. xtaw pon psal dak pompuan tuh. dunno dun care pfft.
though i totally agree dat having no regret for your mistake is the worst.

spankuning said...

fahim: serius? aku rasa centaik je post aku ni. haha. bukanlah, it's just a reminder supaya kita tak overspent scholarship ke arah yg sia2. wokeh? gudluck beb :)

rtain: i think you'll do by now. trending kt twitter, famous dekat facebook. semua duk sebar psl dia. pffft. and thanks for agreeing. aku dpt tu dari cerita Nabi Musa. :)

cikSpanKuniNg said...

eyh, hai. ayoo. macam mana boleh sama ni? ehee~ i'm sorry if u did this blog before i do. but, so coincident kan? =) we cn be friend, if u dont mind.=)

~syira~

tnoe said...

sangat la bersetuju dengan post ini wahai debab ku nex comel!
hahahaha

spankuning said...

thank you amoi chantek! hahah :D